2018. május 10., csütörtök

a40 - földszinti 40nm-es

Ha azt kérdeznéd, hogy milyen lakást NE válassz, mi az, ami bizti NEM, tilos, tabu, soha... na, akkor a földszinti nálam tuti a lista legelején szerepel. Nem, mert általában sötétek - minél magasabb és kisebb alapterületű a ház, annál inkább -, sokszor vizesednek, penészesek - a lichthof melletti elhelyezkedés extra kockázat! -, alulról legtöbbjük nincs fűtve, betörésnek jobban kitettek, az ablakok előtt mászkálnak, büdi kukaszag van... és még tudnám sorolni.

De nem teszem, helyette inkább mutatom a héten indult új projektünk, egy belvárosi, 40nm-es kislakást, ami az én összes parámra rácáfol, mert ugyan földszinti, ennek ellenére világos, napfényes, száraz, sőt a kukák a kanyarban sincsenek :)


„Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!”
1. Korintus 16:14

A ház amúgy a pesti belváros egykori zsidónyegyedében áll, s 1894-ben épült Preisz György tervei szerint. A kétszintes, eklektikus épület tehát immár több, mint 120éve állja a sarat, s valaha volt szépsége ugyan jelentősen megkopott, de hála az akkori mesterek tudásának, igényességének ma is masszív, stabil szerkezet.

A lakás az utcafronttal párhuzamos, hátsó oldalon fekszik, alatta pince, felette egy ugyanekkora lakás található. Előző lakója itt, e falak közt született, miután szülei a '60-as évek végén birtokba vették az akkor frissen, az IKV által tatarozott lakást. Felújítás, renoválás az ezt követő ötven évben nem történt, így most van szerencsém megmutatni egy ilyen sok évtizedes patinával átitatott lakás képeit:

UDVARI HOMLOKZAT

Az udvarról két lépcsővel jutunk a konyhába, melyből jobbra a fürdő-kamra, míg balra, közvetlen a bejárat mellett az alkóvos lakószoba nyílik.

KONYHA

A konyha hosszúkás, eléggé csőszerű, természetes fényt a bejárati ajtó üvegablakain keresztül kap. Falai részben enyves festékkel festettek, részben csempézettek.

FÜRDŐ, ÉS A BELŐLE NYÍLÓ KAMRA

A konyhából érkezünk a fürdőbe, s innét, a WC melletti ajtón keresztül jutunk a tárolóba.

LAKÓSZOBA ÉS A HÁTSÓ TRAKTUSBAN AZ ALKÓV

A szoba szép tágas, és a két nagy ablaknak hála napfényes is, bár a fenti képeken ez kevésbé látszódik, lévén este készültek :) Van még egy kis alvókuckó a szoba hátsó részében, ahová egy hatalmas boltíven keresztül jutunk. 

Sokakat talán megriaszt, elborzaszt ez az elhasznált, lelakott állapot. Ami miatt én mégis jobban húzok az efféle sok-sok éve mestert nem látott, leharcolt kérókhoz, az éppen a kendőzetlenségükből, puritánságukból kiolvasható valós, tényleges állapot.

Itt pontosan láttuk a kopott falakon, hogy víznek, penésznek nyoma sincs, vagy a mennyezeten, hogy a háború után födémcsere volt. Szóval, Sherlock nélkül is lehetett pontosan tudni, hogy mit árul az eladó, és mit vesz a vevő - nincs zsákbamacska. Ha választani lehet egy frissen festett, és egy ilyen 'rusztikus' :) között - tuti ez utóbbira szavazok! 

MentésMentés
És végül az alaprajz:


Innét indulunk, a program pedig: 
ebből a 40nm-ből kényelmes, élhető - pl. elég tárolóval, normális (nem összecsukós) ággyal, a porszívónak is helyet adó szekrénnyel, etc. -, klassz otthont gründolni egy fiatal, gyerekek nélkül élő párnak.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen lesz, s hogy hogy halad az építkezés, maradj vonalban! - add meg az e-mail címed itt jobb oldalt a lap tetején, s küldjük a friss infókat!

VAGY

ahol minden nap új infókkal, és örömmel várunk :)

4 megjegyzés:

  1. Szuper kis lakás, cserépkályhás jól látom? Egy dolog zavarja a szemem, az ablak-ajtó rácsozása? Azt lehet modernizálni szebb kovácsoltvasra cserélni?

    R.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Regi, örülök, h írsz! - és olvasol. Mától én is foglak :)
      Igen, cserépkályha, meg rácsok is voltak, azóta már változóban - majd írok róla.

      Törlés
  2. Jujj, ez nagyon izgi, biztosan figyelni fogom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Dóra, ez tényleg izgi, nekem is :) Jövök még majd részletekkel.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...