2017. április 24., hétfő

Konyha rehab - szuftéros költségvetéssel


Mielőtt a mostani konyhánkról írnék, mesélek az előző átalakításáról, mert szerintem hasznos tapasztalatokkal szolgál. Akkor még nem gondoltam, hogy egy blogon mesélek majd róla, így fotókkal sajnos nem állok túl jól, azért a lényeg, remélem így is átmegy.

Ez a konyha egy a 70-es évek végén épült, többlakásos lakóház egyik, viszonylag nagy lakásában várt bennünket úgy, ahogy anno kialakításra került: retro narancs bútorfrontokkal, melyek útközben márvány! tapétát kaptak, dombornyomott csempékkel, itt-ott cserba járólapokkal, és ca. jó 12nm lakkozott, napbarnított :) lambériával.

Egyébként a maga módján jól összerakott konyha ez, csak az idő eljárt felette.


Az elképzelésünk egy jól funkcionáló, világos, modern konyha volt mosogatógéppel, működőképes tűzhellyel és vállalható burkolatokkal, felületekkel. Az igény tehát megfogalmazódott, a bökkenőt az jelentette, hogy a költségkeretünk kereken 600.000 Ft volt - se több, de inkább kevesebb :)

Elsőre talán nem tűnik túl kevésnek ez az összeg, azonban ha végigszaladunk a megoldandókon -  mindjárt írom a listát :) - és figyelembe vesszük, hogy egy ca. 15nm-es helységet szerelünk gépekkel » 40eFt/nm - hát ez bizony elég sovány. De nézzük, mit is csinálunk:

Feladatlista:
÷ konyhabútor bontása, elszerzése
÷ mennyezet és vakolt falrészek glettelése - nem vészes! kevés - és festése
÷ csempe - új, vagy a meglévő tuningja
÷ lambéria, radiátor, ajtók és terasz ablak+ajtó mázolása
÷ padlóburkolat
÷ katedrálüveges ajtó - üvegcsere
÷ új konyhabútor szerelése
÷ konyhagépek bekötése

Gyors tájékozódás az árak tekintetében, s (az első sokkot követően :)) a következő kompromisszumra jutottunk: anyagot (festéket, bútort, gépet, etc.) veszünk, a munkáért viszont nem fizetünk, ugyanis a keretünkből nem jut rá. Tudtuk, hogy így sem vagyunk túlzottan eleresztve - új csempe, padló cseréje pl. nem fér bele -, de a többi megvalósíthatónak tűnt.

És milyen is az Isteni gondviselés?! - épp akkor vezette ki az IKEA a korábbi Faktum konyháját, így egy remek akció keretében - a vásárolt konyhabútor árának 20%-át visszaadták utalvány formájában  - komplett konyhabútorunk lett, a kuponok pedig jórészt fedezték a gépeket.


A csempe dombormintás felülete egyébként is kifejezetten tetszett, így, miután világossá vált, hogy cserélni túl nagy áldozat lenne (csempézni még nem tudok, és maga az anyag is húzós), a festés mellett döntöttünk - s nem bántuk meg! Finom, selyemfényű fehér fedést kapott, s jól állta a sarat használat során - bevált ez a megoldás.


A lambéria, ajtók, ablakok, radiátor szintén fehér festést kaptak, a padlóra - a meglévőre, csere helyett - egy halvány szürkés-bézses PVC került. Miután elkészült a padló, amit - mivel egy darabban rendeltünk, így toldani, illeszteni nem kellett - csak fektettünk és nem ragasztottunk, először a felső szekrényeket, majd az alsókat szereltük össze és fixáltunk a helyükön, végül a munkalapokat, beszabva a főzőlapot és a mosogatót. A korpuszt a fiókok, előlapok és ajtók rögzítése követte, majd végül az i-re a pontot a fogantyúk és falipolcok, tárolók tették fel.

Majdnem kész... és fő az első újkonyhás vacsora :)

Összesen 7napot vett igénybe a komplett felújítás, s jellemzően ketten a férjemmel dolgoztunk, illetve a műpadlózásnál anyukám volt a mester, a bútorszerelésnél pedig a kisfiaink is aktívan közreműködtek.

A költségek a következőképpen alakultak:
- festékek (fal, alapozó, zománc) + eszközök (ecset, henger, etc.): 50.000,-
- konyhabútor (váz+polcok+ajtók+fogantyúk) mosogatóval és csapteleppel: 380.000,-
- gépek - mosogatógép, főzőlap, sütő, elszívó: 166.000,- - 76.000,- (kupon) = 90.000,-
- PVC padló: 35.000,-
- ajtóüvegezés: 15.000,-
- fénycsövek: 10.000,-
Vagyis mindösszesen: 580.000,-

Mindent összevetve ár-érték arányban (és az eredményt nézegetve :)) - így, hogy a festést, mázolást, padlózást és szerelést önerővel letudtuk - nagyon jól jöttünk ki, eredményesen zárult a projekt :)



A tanulságok - szerintem:
1) ha szűkös a büdzsé, de hajlandó vagyok kompromisszumra » nem kell lefújni a projektet,
    VAN megoldás
2) érdemes körbenézi, figyelni a tervezett nagyobb átalakítás előtt, s ha van, lecsapni a
    kínálkozó akcióra, lehetőségre - nálunk nem csak a konyhabútor, de a PVC padló is kifutó
    termék volt, így nagy kedvezménnyel megkaptuk
3) nem kell feltétlen bontani (különösen csempét, padlót, lambériát érdemes meggondolni)
    » lehet elég egy új szín és némi festék a boldogsághoz :)

+1) ez nem is igazi tanulság, hanem egy rövid útravaló, így a végére:
Ha csak egy pici kedvet is érzel efféle munkákhoz, ha cseppet is motoszkál benned az alkotás vágya - fogj bátran spaklit, ecsetet vagy festőhengert, és vágj bele! MOST!

OK, nem azt mondom, hogy rögtön egy komplett konyhával indíts, de a kamrát kifesteni, vagy a kissámlit átkenni ideális első lépés lehet! - és ahogy nekifog az ember, egyre tapasztaltabb, ügyesebb és bátrabb lesz.

S hogy miért bíztatlak erre? Mert túl azon, hogy gyönyörűvé varázsolhatod a körülötted lévő világot akár fillérekből, ez a munka látványos, rengeteg sikerélménnyel kecsegtet, és nagyon büszke tud lenni rá az ember :) - szóval, nekifogsz?!

Ha bármi kérdés felmerült benned az írás kapcsán, küldd el bátran kommentben vagy a Facebookon, válaszolok szívesen.

"Mert az ő fülét felém fordítja, 
azért segítségül hívom őt egész életemben"
Zsoltárok 116:2

§

6 megjegyzés:

  1. Zseniális! A hozzáállásotok olyan mint a miénk :) Hiszem hogy kevés pénzből is lehet csodát tenni, a hiányzó pénzt a lelkesedés pótolja :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértünk! - teljes mértékben. És azon vagyok, leszek, hogy ezt minél többen tudják, higgyék.

      Zsuzsika, nagyon köszi az ELSŐ hozzászólást! - ez egy igazi mérföldkő :)

      Törlés
  2. Nagyon ügyesek vagytok és kitartóak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! - a visszajelzést is!

      És egyébként épp egy Juditnak - nekem a legfontosabbnak - köszönhetően. Tőle tanultam meg, hogy NINCS lehetetlen, MINDENT meg lehet csinálni!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...